Salie snoeien: hoe en wanneer snoei je salie?

Salie is een decoratieve halfheester die vaak op een zonnig plekje in de tuin ziet. Als de grond dan ook nog goed waterdoorlatend is, kan de salie een flinke plant worden. Salie snoeien is dan ook zeker af en toe nodig.

Er zijn meer dan 800 soorten salie, die vrijwel allemaal winterhard zijn in ons klimaat. Maar er zijn ook duidelijk verschillen. Zo is de rode salie bladhoudend in de winter, terwijl de Russische salie in de winter geen bladeren toont. De Russische salie komt overigens uit Aziƫ, heeft een grijzige waas over de bladeren en bloeit met grappige blauwe bloemetjes. Vraag derhalve aan de kweker welke soort salie je koopt. Als borderplant is deze halfstruik een mooie aanwinst in iedere tuin.

Wanneer snoei je salie?
Wellicht vanwege de vele soorten zijn er twee meningen over het snoeien van de salie. Regelmatig wordt geadviseerd om de plant na de bloei en dus in het najaar te snoeien. Er zijn echter ook kenners die zeggen dar het te rigoureus verwijderen van alle bladeren het voor de salie veel moeilijker maakt om de winter door te komen. Door hen wordt geadviseerd om te wachten tot het voorjaar, bij voorkeur maart.

Leave a Reply

Your email address will not be published.